Evren Seçimlere Müdahale Etmedi
Evren Seçimlere Müdahale Etmedi
Diktatör Kenan Evren bile seçimlere müdahale etmedi . CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu, 1 Mart Yerel Seçim çalışmalarını sürdürdüğü Şişli’de siyasetin önemli isimlerinden, eski Meclis Başkanı Hüsamettin Cindoruk’u ziyaret etti.
“Benimle beraber siyaset yapmış bütün arkadaşlarıma İmamoğlu’na oy vermeye çağırdım” diye söze başlayan Cindoruk, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ı sert sözlerle eleştirdi.
İmamoğlu’na oy verme çağrısının nedenlerini açıklayan Cindoruk, “Kenan Evren, diktatör olmasına rağmen 1984 seçimlerine müdahele etmemişti.
Bu dönemlerde yapılan seçim yarışları adil değil. Cumhurbaşkanı bu seçime müdahale etmiştir, yanlıştır” dedi.
‘CUMHURBAŞKANI BU SEÇİMLERE MÜDAHALE ETMİŞTİR, YANLIŞTIR’
DYP’li eski ekonomi bakanı Ufuk Söylemez ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun da eşlik ettiği ziyarette, 1984 yerel seçimlerinde DYP’nin İstanbul belediye başkan adayı olarak seçimlere girdiğini ve Cumhurbaşkanlığı koltuğunda Kenan Evren’in oturduğunu hatırlatan Cindoruk, Kenan Evreni’in müdahale etmemesiyle adil bir seçim olduğunu ifade etti:
“Bugünü mukayese ettiğimde Kenan Evren diktatör olmasına rağmen bu seçime müdahale etmedi. Gayet adil, demokratik bir yarış yaptık. Bu dönemlerde yapılan seçim yarışları adil değil. Cumhurbaşkanı bu seçime müdahale etmiştir, yanlıştır. Bu seçimin adil olması için sadece adaylar arasında olması gerekir.
Bir meclis başkanının ve iki bakanın görevlerinden ayrılarak aday olması yanlıştır. Size bu yüzden destek veriyorum, bu sebeple size oy vereceğim. Benimle beraber siyaset yapmış bütün arkadaşlarımı da size oy vermeye çağırdım. Böyle büyük ve güzel bir şehir 16 milyon nüfusuyla size emanettir. Gereğini yapın” diye konuştu.
Cindoruk’un ardından söz alan İmamoğlu, şehrin tek gündeminin imar ve plan değişikliği olduğunu söyledi.
Hüsamettin Cindoruk Kimdir?
Ahmet Hüsamettin Cindoruk 1933’te İzmir’de doğmuştur.
Vasfi Bey ve Ganimet Hanım’ın oğlu olarak 1933 yılında İzmir’de doğdu. İlkokulu Ankara’daki Çankaya İlkokulu’nda, liseyi ise Ankara Atatürk Lisesi’nde tamamladı. Yükseköğrenimini yapmak için girdiği Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1954 yılında mezun oldu ve 1955 yılında avukatlığa başladı.Siyasal yaşamına Demokrat Parti gençlik kollarında başlayan Hüsamettin Cindoruk, 1958 yılında bu partiden ayrılarak Hürriyet Partisi kurucuları arasında yer aldı.
27 Mayıs’tan sonra Demokrat Parti yöneticilerinin yargılandığı Yassıada Yargılamaları’nda, aralarında eski meclis başkanı Refik Koraltan’ın da bulunduğu 18 eski milletvekilinin avukatlığını yaptı.Yargılama sürecinde Yüksek Adalet Divanına hakaret ettiği gerekçesiyle iki buçuk ay Balmumcu Sıkıyönetim Cezaevi’nde tutuklu olarak yattı.Demokratik siyasal yaşam tekrar başladıktan sonra Adalet Partisi ve Demokratik Parti’de faaliyet gösterdi. 12 Eylül’le birlikte siyasal yaşamın kesintiye uğramasının ardından, 1983 yılında Büyük Türkiye Partisi’nin kurucuları arasında yer aldı.
Ancak bu siyasal parti, kuruluşundan 15 gün sonra Millî Güvenlik Konseyi’nin 79 sayılı bildirisiyle kapatıldı ve aynı bildiri ile Hüsamettin Cindoruk, Süleyman Demirel ve birlikte hareket ettikleri diğer isimlerin Zincirbozan Garnizonu’nda zorunlu ikamete tabi tutulmaları kararlaştırıldı.Hüsamettin Cindoruk burada 4 ay tutuklu kaldı.14 Mayıs 1985 tarihinde Büyük Kongre’de Doğru Yol Partisi Genel Başkanlığı’na seçildi.Genel Başkanlık makamını, siyasi yasağı biten Süleyman Demirel’e bıraktıktan sonra 16 Kasım 1991 – 1 Ekim 1995 tarihleri arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanlığı yaptı.
17 Nisan 1993 günü, dönemin cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın vefatı üzerine 17 Nisan 1993 – 16 Mayıs 1993 tarihleri arasında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığını vekâleten üstlendi. Süleyman Demirel cumhurbaşkanı seçilince boşalan DYP genel başkanlığı için aday olmadı.
Tansu Çiller’in DYP genel başkanı olduğu dönemde Doğru Yol Partisi’nden ayrılıp Demokrat Türkiye Partisi’ni kurdu. Demokrat Türkiye Partisi, Mesut Yılmaz başbakanlığındaki koalisyon hükûmetine katıldı; ama Cindoruk hükûmette görev almadı. Parti 1999 genel seçimlerinde oyların % 0,58’ini aldı ve barajı aşamayarak TBMM dışında kaldı. Cindoruk, bu sonucun ardından Demokrat Türkiye Partisi genel başkanlığından ayrıldı.
16 Mayıs 2009 tarihinde yapılan Demokrat Parti 5. Olağanüstü Büyük Kongresi’nde, 3. turda 559 oy alarak partinin genel başkanlığına seçildi.Genel başkanlığa gelmesinin ardından, Demokrat Parti ile Anavatan Partisi’nin birleşme sürecinde etkin rol aldı.İki parti 31 Ekim 2009 tarihinde Demokrat Parti çatısı altında bütünleşti ve Hüsamettin Cindoruk da bu bütünleşmenin başındaki isim oldu.[Siyaset yaşamını Demokrat Parti genel başkanı olarak sürdürdü ve 2011 yılının Ocak ayına kadar bu görevde kaldı.
İngilizce bilen Hüsamettin Cindoruk, Dilek Cindoruk’la evli ve üç çocuk babasıdır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!