Doğal Renklendiriciler Doğal Gıda Boyaları

Doğal Renklendiriciler Gıda sektöründe kullanılan Doğal Gıda Renklendiricileri; sebzeler, meyveler, bitkiler, mineraller ve mikrobiyolojik kaynaklardan geleneksel yöntemler ile ve/veya uygun fiziksel prosesler ile elde edilirler.

Doğal Renklendiriciler

Doğal Renklendiriciler

Doğal Renklendiriciler Nelerdir ?

Tüketici algısını etkileyen en önemli faktörlerden biri gıdanın rengidir. Hangimiz ilk bakışta beyaz renkli bir gıdanın çilek tadında olacağını düşünürüz ya da enfes bir limon tadına sahip olabileceğini? Bu sebeple üretici firmalar da ilgili ürünün aromasına göre doğada var olan rengini esas alarak tüketici algısına yönelik ürünler geliştirmeye özen göstermektedir.

Fakat gıdalarda kullanılan renklendiricilerin hepsi doğal değildir. Peki ya doğal gıda renkleri nelerdir?

Gıda Boyaları

Gıda Boyaları

Gıda sektöründe kullanılan Doğal Gıda Renklendiricileri; sebzeler, meyveler, bitkiler, mineraller ve mikrobiyolojik kaynaklardan geleneksel yöntemler ile ve/veya uygun fiziksel prosesler ile elde edilirler.

Çeşitli ürünlerde kullanılan renklendiriciler, kimyasal ve doğal olmak üzere iki farklı kaynaktan elde edilir. Kimyasal renklendiriciler ya da kimyasal boyalar renk verme konusunda daha etkili  ve kalıcı olmalarına rağmen insan sağlığına etkilerinden dolayı kullanım oranları azalmış, doğal renklendiriciler ön plana çıkmıştır.

Doğal Renklendiriciler genel olarak bitkisel veya hayvansal kaynaklardan üretilirler. Üretilmeleri ve çeşitli ürünlerde kullanımları ulusal ve uluslararası belli yasa ve kurallara bağlıdır. Doğal renklendiricilerin üretimi ve kullanımı Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve tek tek ülkeler tarafından belirli kurallara bağlanmıştır.

Doğal Renklendiriciler

Doğal Renklendiriciler

Doğal Renklendiriciler, bitkisel veya hayvansal kökeninden bağımsız olarak insan sağlığına zarar vermeyecek katkılardır. Konu ile ilgili bakanlıklardan sertifika almadan üretilemez, ithal edilemez, ihraç edilemez ve pazarlanamazlar.

Hayvansal Doğal Renklendiriciler

Karmin E120

Karmin, karminik asit veya alüminyum tuzundan elde edilen parlak kırmızı renk pigmenti. Bu madde, kozmetikte allık, ruj vb. sanayisinde kullanılır.

Güney Amerika ülkelerinde elde edilen karminik asit E120, meyveli yoğurtlarda, dondurmalarda, meşrubatlarda, keklerde ve kırmızı renk içeren işlenmiş hazır gıdaların neredeyse hepsinde kullanılıyor.

Ayrıca kozmetik alanında da kullanılan karmin, ruj ve benzeri makyaj malzemelerine de kırmızı rengini veriyor.

Bitkisel Gıda Boyaları

Betanin E162

Betanin veya Pancar Kırmızısı , pancarlardan elde edilen kırmızı renkli glikosidik bir gıda boyasıdır; glikoz molekülünü hidrolize ederek elde edilen aglikonu betanidindir. Gıda kodeksi katkı maddesi olarak E numarası E162‘dir.

Betanin E162 Rengi, kırmızıdan pembeye çalar. Isı, ışık ve oksijene karşı dayanıksızdır. Dondurulmuş, Kurutulmuş ve kısa raf ömürlü ürünlerde kullanılması uygundur. Dondurma, yoğurt gibi ürünlede kullanılır.

Hibiskus Roselle ( Hibiscus sabdariffa )

Batı Afrika’ya kökenli bir Hibiskus türü olsa da bugün Güney Amerika’da yaygın olarak ekimi ve ticareti yapılmaktadır. 

Hibiskus, 2-2,5 m boyunda büyüyen, yıllık veya çok yıllık bir bitki veya odunsu tabanlı bir alt çalı türüdür. Yaprakları, beş loblu olup 8-15 cm uzunluğundadır.

Hibiskus çiçekleri, her yaprağın tabanında koyu kırmızı noktalı soluk sarı renkli ve sağlam etli olup beyaz 8-10 cm çapındadır.

Riboflavin E101

Riboflavin, ya da E101, gıdalarda sarı renk elde etme ve B2 vitamin takviyesi amacıyla kullanılır. Riboflavin E101, kimyasal olarak suda çözünür. Isıya dayanıklıdır. Sütten elde edilen ürünlerde, mısır gevreği ürünlerinde ve sarı renkli tatlılarda kullanılır.

Klorofil E140

Klorofil E140, Yeşil renk elde etme amacıyla kullanılan doğal gıda boyalarıdır. Yeşil rengin baskın olduğu ıspanak, ısırgan, maydanoz ve diğer yeşil renki bitkilerden elde edilir.

Klorofil yeşil yapraklı bitkilerin tümünde bulunan, bitkiye yeşil rengini veren pigmenttir. Klorofil E140 suda çözünür, ısı dayanımı yüksektir.

Yeşil renkli olması gereken şekerlemelerde ve çeşitli süt ürünlerinde kullanılır. Tamamen doğaldır.

Kırmızı Gıda Boyası

Doğal kırmızı rengimiz kaynağını Hibiskus Sabdariffa’dan almaktadır. Tamamen bitkisel kaynaklardan elde edilmiş olan bu ürün ile pembeden kırmızıya kadar birçok tonu elde etmek mümkündür.

Toz formdaki ürünümüz sıcak ve soğuk suda tamamen çözülüp anında rengini vermektedir. Isı ve ışık stabilitesi iyi olup hiçbir şekilde renk solması yapmaz.

Kırmızı Gıda Boyası Gıda, tekstil, kozmetik gibi birçok sektörde kullanımı mevcuttur. Özellikle gıda sektöründe ileri işlem görmüş etler, pastacılık, şekerleme, içecek gibi birçok farklı sektör grubuna hitap etmektedir.

Doğal Gıda Renklendiricileri

PERPA HABERLERİ

PERPA HABER

PERPA İLETİŞİM

PERPA HABER FACEBOOK

8 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın