Mucize Çorba Tırşık

Mucize Çorba Tırşık

Bu çorbayı yılda 7 kez yapın mucizelere tanık olun!

Birçok hastalığa karşı şifa olarak gösterilen Tirşik Otu, Akdeniz Bölgesi’ne özgü bir bitkidir.

Mucize Çorba Tırşık

Mucize Çorba Tırşık

Adana, Kahramanmaraş, Osmaniye, özellikle de Andırın bölgesinde çorbası yapılan tirşik, sağlığa yararlarından dolayı halk arasında “Andırın Doktoru” olarak bilinir.

Andırın bölgesinde yılan pancarı, zehirli pancar ve yılan yastığı olarak adlandırılan bu bitki geçtiğimiz yıllarda üniversite tarafından yapılan araştırma ile uluslararası bilimsel bir dergi olan Asian Journal Of Chemistry’de yayınlandı. Andırın bölgesinde uzun yıllardır halk tarafından yoğun şekilde tüketilen tirşik çorbası, yüksek miktarda antioksidan içerir. Tirşik bitkisi isimleri bölgelere göre değişiklik gösterse de genellikle, yaban pancarı, ayıkulağı, yılan otu, kabargan, yılanyastığı, Nivik olarak bilinir.

Halk arasında mucize etkileri olduğu bilinerek şifa niyetine içilen bu çorbanın yılda 7 kez tüketilmesinin unutulmaması gerektiğinin de altı çiziliyor.

 

Mucize Çorba Tırşık Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sinan Dayısoylu tarafından yapılan ve 2 yıl süren araştırmaya göre, zehirli bitki şifaya dönüşüyor. Bitkinin normal şekilde tüketilmediğini belirten Dayısoylu şunları söyledi:

“Tirşik çorbası yapılırken bir gün öncesinden fermantasyona uğratılması gerekiyor. Yani bir gün bekletiliyor. Oldukça küçük parçalara ayrılıyor sonra pişiriliyor. Bu şekilde bitkinin zehirli etkeni gideriliyor. Bu çorba bölgede “Andırın doktoru” olarak ta nam salmıştır. Bazı iltihabi ve böbrek hastalıklarına iyi geldiği yönünde bilgiler mevcuttur.”  Dayısoylu, “antioksidan özelliğe sahip bitkilerin tümör oluşumunu engellediği yönünde bilgilerin bulunduğunu bunun yanında vücuttaki metabolizmayı hızlandırdığı için Tirşik çorbasını herkese önerdiklerini” kaydetti.

PERPA HABERLERİ

PERPA TİCARET MERKEZİ

PERPA İLETİŞİM

PERPA FACEBOOK

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın